Reklam Alanı
Reklam Alanı
blockchain-nedir
Kripto Para 349 1

Blockchain Nedir

Herkesin merak ettiği ve tam açıklamasıyla işlevini bilmedikleri “ Blockchain nedir “ sorusunu şu şekilde yanıtlamamız daha doğru olacaktır. Blockhain yani diğer adıyla blok zinciri Satoşi Nakamoto takma adını kullanan kişi veya kişiler tarafından yaratılmış ve şüphesiz dâhice olan blok zinciri, gitgide önem kazanmıştır.

Blockchain Nedir ?

blockchain-nedir-2

Bitcoin 2008 yılında icat edildi ve 2008 den bu yana problem yaşamaksızın Bitcoin Blockhain çalışmasını sürdürüyor. Bu ana kadar Bitcoin ’in yaşadığı tüm sorunların altında yönetimsel bir hata ya da hackleme çabaları yatmaktadır. Yani başka bir deyiş ile bu tür sorunlar kötü niyetli insanların yaklaşması veya insan hatasından kaynaklanmaktadır. Lakin Bitcoin blok zincirinin altında yatan konseptler de hata olması demek değil. Bitcoin Blockhain internet üzerinde 30 yıla yakın ayakta kaldı ve varlığını sürdürmektedir. Bu da blok zinciri teknolojisi için henüz geliştirilmeye devam etmesi için iyi bir haber demek.

Dijital verilerin dağıtılmasına izin veren blok zinciri internetin yepyeni haliyle omurgasını oluşturuyor. Asıl amacı para birimi olup internet üzerinden finansman yatırımlarda kullanılan Bitcoin için hazırlanmış olsa da bu yeni teknoloji ile birlikte teknoloji toplumu kullanılacak yeni potansiyel alanlar bulmaya devam etmekte. Her işte olduğu gibi blok zincirinin de nasıl kullanıldığını ve nasıl işlediğini bilmeniz gerekiyor.

Onlarca ya da binlerce bilgisayarlardan oluşmuş koca bir ağa binlerce kez kopyalanıp dağıtılmış bir hesap tablosu düşünün daha sonra bu ağın, söz ettiğimiz tabloyu sürekli ve düzenli olarak güncellenmek üzere tasarlandığını düşünün. İşte sözünü etiğimiz blok zincirini yavaştan anlamış oldunuz.

Blockchain de ki bilgi paylaşılan ve güncellenen bir veri tabanı halinde varlığını sürdürüyor. Bu ağı, dediğimiz şekilde kullanmanın gözle görülür faydaları var. Blockchain veri tabanı tek bir yerde saklanmadığından kayıtlar herkese kolayca ulaşabilecek şekilde açık olup doğrulanabiliyor. Veri tabanında ki bilgi hackerların erişebileceği ve bilgileri bozabileceği merkezi sürümü de bulunmuyor. Milyonlarca bilgisayarlar da aynı anda barındığından veri tabanında ki veri bilgisine herkes internetten erişebiliyor.

Blockchain’in Güvenilirliği nedir?

Aynı anda herkesin bilgisayar veri tabanında bulunup internet ortamından kolayca erişebilirliği, tıpkı internet gibi dahili bir sağlamlığa sahiptir. Birbirlerini takip eden bir ağ boyunca, birbirinin aynı bilgi bloklarında saklanır. Bu durumda;

İlginizi Çekebilir:  2019 Yılında Bitcoin ’e Ne Olacak?

– Kurum veya kuruluş tarafından kontrol edilemiyor.
– Kırılma noktasına sahip değil.

blockchain-nedir-3

Blockchain teknolojisi 10 dakika da bir otomatikman kendisini güncelleyen bir birlik halinde. Blockchain dijital bir değere sahip ekosistem ağı ile birlikte kendisini yenileyen ve denetleyen bir teknoloji ile çalışır. Bu ağ, 10 dakikada bir gerçekleşen her işlemi güncelliyor. Gerçekleşen bu işlemlerin her birine ise “ block” adı veriliyor ve bu şekilde ortaya 2 önemli unsur çıkıyor. Bunlardan ilki, tüm ağa gömülerek herkese açık olmasıyken diğeri ise Blockchain de ki her hangi bir bilgi birimini değiştirmek için bütün ağlardaki bilgiyi değiştirmeye sahip bir büyük işlem gücüne ihtiyaç olması ve bu yüzden de bozulmaması. Yani bilginin güvenliği.

Peki bu blok zincirini kimler kullanabilecek?

kripto-para

Blockchain web altyapısındadır. Bu nedenle iç yüzünü bilmeniz gerekmiyor. Bitcoin blockchain teknolojisini kullanan alan büyük finans dünyasıdır. Web altyapısında olduğu gibi, blok zincirinden de faydalanmak için iç yüzünü bilmek gerekmiyor. Şu anda blok zinciri teknolojisinin en büyük potansiyel kullanım alanı finans dünyası. Yatırımcılar Bitcoin ‘le alışveriş yapmak veya diğer kripto para birimleriyle birlikte depolamak için bu uygulamaları kullanıyor.

Diğer kripto para çeşitleri nelerdir, kripto para nedir, kripto para nasıl alınır yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir