Alerjinin Nedenleri Nelerdir?
Alerji, herhangi bir maddeye veya değişiklik yaşanan duruma vücudun reaksiyonudur. Vücutta oluşan normal olmayan bir durum olarak da görmekteyiz. Alerjik reaksiyonla birlikte vücutta kızarıklıklar oluşmaktadır. Derinin üzerinde oluşan kırmızılıklar, vücudunuzun çeşitli bölgelerinde çıkabilmekte hatta bazen alerjik reaksiyonunuz geçmesine rağmen izi kalmaktadır.
Alerji; vücudumuza ağız, solunum, temas ve enjeksiyon yollarıyla girerler. En sık karşılaşılan alerji ise, polenler, küf/mantar, tozlar ve hayvan alerjilerinden oluşmaktadır.
Alerjinin Nedenleri Nelerdir?
Alerjinin yaşanması için çeşitli sebepler bulunmaktadır. Polenler, ilaçlar ya da çevresel etmenler alerjinizi tetikleyebilmektedir. Özellikle ev hanımlarının oldukça fazla kullandığı temizlik maddeleri, kimyasal maddeler vücudun etkilenmesine yol açar.
Kan ve dokuda bulunan bazı hücreler de alerjinin oluşmasında rol oynarlar. Kan hücreleri, kırmızı kan hücreleri, beyaz kan hücreleri ve trombositler olarak gruplandırılırlar. Kırmızı kan hücrelerinin görevi oksijeni vücut hücrelerine taşır, trombositlerin görevi ise pıhtılaşma mekanizmasında etkin rol oynarlar.
Alerji, diğer hastalıkların (Astım, sinüzit, orta kulak iltihabı, konjuktivit gibi) oluşumu ve görülmesi ile bağlantısı olabilir. Astımla, alerjinin oluşum mekanizmasının birbirinden farkı yoktur. Üst ve alt solunum yolu birbirinin devamı olduğundan, alerjik ve astım beraberliğini sağlamakta ve pekiştirmektedir. Araştırıldığı zaman görülecektir ki, astım hastalarında bulunan %78 nazal semptomlar, alerjik hastalarında da %38 inde ise astım görülmektedir. Burunda alerji problemini tedavi etmek; alt solunum yoluyla aşırı tepkime ve nefed darlığı şiddetini azaltabilir.
Alerjinin Tedavisi Nasıl Olmalıdır?
Alerjinin tedavisi mümkündür. Hatta kişinin neye alerji olduğu da çeşitli testler sonucunda ortaya çıkmaktadır. Tabi yapılan çeşitli tetkikler sonucu ortaya çıkan alerji çeşidine ve reaksiyonuna göre tedavisi gerçekleşmektedir.
Alerjinin çeşitlerine göre ilaç ve aşı tedavisi uygulanmaktadır. Hasta ilk önce, alerjisine neden olan şeyleri kendisinden uzak tutması gerekir. Eğer yiyeceklerden kaynaklanıyorsa, alerjisine neden olan yiyecek çeşidi vücuda dokunduğu için bir daha asla yenmemelidir.. Eğer temizlik maddeleri sebep oluyorsa bir şekilde alternatif seçenekler bulması, ikamesini kullanması veya bir şekilde dokunmayarak ve temas etmeyerek uygulaması, kullanması gerekecektir. Böylelikle dikkat ettikten sonra tedavisi yanıt verecektir.