Reklam Alanı
Reklam Alanı
yönetim-bilişim-sistemleri
Bilişim 444 0

Yönetim Bilişim Sistemleri ve Uzmanlığı

Yönetim Bilişim Sistemleri ve Uzmanlığı

Yönetimin etkinliğini arttıran, bilginin doğru ve zamanında elde edilmesini sağlayan, gerek olunan bilginin devamlı surette yönetimin elinin altında olduğu üstün bir yönetim sistemidir. Birden fazla tanımı vardır. Bu sistem üzerine eğitim almış kişiler; bir işletmeciden farklıdan olarak yönetici vasıflarının haricinde, çok iyi derecede bilgi ve belge yönetimi aynı zamanda teknolojinin en yakın takipçileri olup bu teknolojik gelişmelerle yenilenen program sistemleriyle işlerini en yere taşırlar. Bakıldığında bilgisayar mühendisi görünümlü çalışan aynı zamanda yönetici konumundadır ve çalıştığı kuruma çok büyük yararlar sağlamaktadır.

yönetim-bilişim-sistemleri-çalışma alanları

Yönetim Bilişim Sistemleri Kaça Ayrılır

1-Yöneticilere çeşitli ekipmanlarla dâhil edilmiş bir bilgisayar sisteminin ağ üzerinden yönetimi olarak tanımlanır.

2- Bilgisayarın bütün verileri toplayarak işlem gördüğü yani işleme, saklama, iletme işlemlerinin yapıldığı programların ve kullanım şekillerinin yönetimidir.

3- yönetim karar mekanizmasını desteklemek amaçlı gereken bilgiyi tam vaktinde yönetime ileten sistemdir.

Yönetim Bilişim Sistemlerinin İçerdiği Alanlar

1-Yönetim :  Yönetimde karar verilmesi gereken konuda gerekli tespitlerin yapılması ve karar verme sürecinin hazırlanması yönünde destekleyici konumdadır.

2-Bilgi: Bilgisiz karar vermek mümkün değildir. Önce bilginin kaynağı belirlenir. Kaynaktan gelen bilgi işlenir ve daha üst segmentte bilgiye dönüştürülür.

3-Sistem: Belli bir amaç doğrultusunda organize edilerek bir araya getirilmiş insanların, cihazların ve yöntemlerin hepsidir.

yönetim-bilişim-sistemleri_1

Mesleğin Ana Özellikleri

 Yönetim bilişim sistemleri mesleki açıdan bakıldığında; ileri dereceli matematiksel zekâ ile inanılmaz bir analiz kabiliyeti gerektirmektedir. Bunun dışında iyi bir sosyolojisi bilgisi ve ilgisi olmalıdır. İleri görüş, pratik zeka, isabetli karar verebilme, yenilikçi, teknolojinin kalbinde, sorumluluk alabilen ve sorumluluğunu bilen, işbirliği ve organizasyon yönetimi konusunda kabiliyet gibi özelliklere sahip olmak gereklidir.

Nasıl Bilişim Sistem Uzmanı Olunur? Çalışma Alanları Nelerdir?

Üniversitelerde fakülte ve yüksekokulların Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünü bitiren öğrenciler mezun olduktan sonra bu alanda çalışabilirler. İyi bir yabancı dil eğitimi almış olmak hatta ikincisini edinmek alanda kişiyi ön sıralara taşıyacaktır.

Özel sektör ve remi kurumların bilgi işlem departmanları, proje ve sistem geliştirme bölümlerinde, yazılım şirketlerinde; sistem analisti- tasarımcısı, programcı, proje yöneticisi, insan kaynakları uzmanı olarak görev yaparlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir