Corona Virüsünden Korunma
Dünya gündemini fazlasıyla meşgul eden 2019-nCoV, namı diğer Corona Virüsü Çin’in nüfusu 50 milyondan fazla olan 16 şehrinde hızla yayılmaya başladı. Virüs sadece Çin’de değil Avustralya, Fransa, Japonya, Tayland ve ABD dahil olmak üzere birçok yerde vaka kayıtlarıyla kendini belli etmiş durumda. Pazartesiden bu yana 4 bin 500 kesin doğrulanmış vaka bildirildi ve 107 kişi Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybetti. Uzmanlar virüsün diğer insanlara yayılacağına ve hiçbir semptomu göstermeyenlere de bulaşabileceğine inanıyor. 2019-CoV enfeksiyonu nedeniyle deneme amaçlı 41 kişiyi kapsayan acil eylem planı uygulandı. Ancak Çin tam olarak başarılı olamadı ve hastaların %15’i bu çalışmaya rağmen öldü. Bu gelişmelerin üzerine herkesin aklına Corona virüsünden korunma yolları hakkında bazı soru işaretleri takıldı. Corona virüsünden korunma aşamaları %100 tespit edilemese de yapılması gereken ve yapılan birtakım şeyler var elbette.
Corona Virüsünden Korunmak için Hangi Tedbirler Alınmalı?
Virüse karşı aşı bulma konusundaki çalışmalar hala sürüyor ancak en iyimser tutumu salgılayan doktorlar bile bunun süreç işi olduğu kanaatinde. Yani bilimsel çalışmalara ne kadar hız kazandırılırsa kazandırılsın çok hızlı bir şekilde aşının bulunması pek mümkün görünmüyor. Mevcut durumda aşı veya tedavi uygulanmaksızın alınabilecek tedbirler ilk adımda tanı koymaktan geçiyor. Yani Corona virüsünden korunma için yapılması gereken ilk iş kimin bu virüsten etkilendiğini bulmak. Ardından atılması gereken adım ise hastayı izole ederek salgının yayılmasını engellemek.
Temel strateji olarak bilinen bu çözüm yöntemi 2003’deki SARS salgınında uygulandı ve başarılı sonuçlar verdi. SARS salgını 2003 yılında ortaya çıktığında 8 binden fazla enfeksiyon vakası yaşanırken 900 kişi hayatını kaybetmişti. Corona virüsü de SARS gibi laboratuvar ortamında diğer hastalıklardan ayırt edilebildiği için aynı yöntemlerin uygulanması çözüme ulaştıracak bir yol olarak görünüyor. Bu konuda ilk olarak devletler, kişileri izleme yöntemiyle termal kameralar dahil olmak üzere ısı cihazlarıyla vatandaşları ve turistleri gözlemlemekte, çeşitli Corona semptomlarını veren kişiler ortamdan izole edilerek karantinaya alınmakta.
Ayrıca yapılan diğer bir adım da en ufak bir göstergeyi veren kişilerin yine karantinaya alınması. Bilindiği gibi Çin’de sırf bu nedenle hastaneler dolup taştı. Virüs ciddi boyutlarda olduğu için ve yayılma potansiyeli yüksek olduğu için en ufak bir belirtide herkes tedaviye maruz kalıyor.
Semptomları taşımayan kimselerin de bu virüsü aktarıp aktarmadıklarının tespit edilebilmesi için söz konusu belirtileri göstermeyen kişilerin temas ettiği yerlerin de incelenmesi gerekiyor. Virüsün tam tanımlanması için yayılmadığı ortamlardaki potansiyelinin gözlemlenmesi, virüsle mücadele için iyi bir çözüm yolu olabilir. Ancak şu anda uygulanan tedbirlerin arasında bu yok.
Bireysel bazda virüsü kendine bulaştırmak istemeyen kişilerin genel hijyen kurallarına tam bağımlı kalması gerekiyor.
Her durumda olduğu gibi ellerin sıkça yıkanması, vücudun su ile teması, maske kullanılması ve insanların sık bulunduğu yerlerde bulunmamak virüsün bireylere bulaşmaması için alınabilecek önlemlerden.