Reklam Alanı
Reklam Alanı
İnternet 183 0

WordPress Site Nasıl Hızlandırılır? -1

WordPress üzerine yazılarımıza teknokutu.com olarak devam ediyoruz. Bu yazımızda birçok WordPress site sahibinin yaşadığı bir sorunu ele almak istedik. Bu konuda bize gelen sorulara baktığımızda en çok sorulan konuların başında WordPress Site Hızlandırmanın olduğunu gördük. Şimdi bu konuyu 5 makalde detaylıca inceleceğiz. Başlangıç seviyeden ileri seviyeye doğru adım adım yazacağız. Herkes için faydalı bir yazı eğitim serisi olacağını düşünüyoruz.

Site hızlandırma iki açıdan önemlidir. Birincisi sitenize gelen ziyaretçiler yapılan araştırmalara göre ziyaret ettikleri sitenin 2 saniyeden daha kısa sürede açılmasını bekliyor. Sitenizin yavaş olması ziyaretçi sayınızı düşürecektir. Diğer konu ise SEO ile alakalı. Malum Google 200 kriteri içerisinde site hızı artık listenin üst sıralarında yer alıyor. Siteniz ne kadar hızlı olursa o kadar Google tarafından üst sıralara taşınacaktır.

 

WordPress Site Neden Yavaş Çalışır

Herkes hızlandırmadan bahsediyor direk konuya giriyor ama kullanıcıların aklında ilk bir soru var “benim sitem neden yavaş” işte bu sorunun birkaç cevabı olmaktadır. Aşağıdaki sorunlarından bir, birkaçı yada hepsinin olması sitenizin yavaş olmasının sebebidir.

  1. .htaccess dosyası optimizasyonu olmaması
  2. Hosting yavaş olması
  3. WordPress yönetim sorunu olması
  4. Resim ve video optimizasyonu yapılmamış olması
  5. Sitenizin aldığı aşırı trafik
  6. Ref spam yada DDoS saldırı ihtimali
  7. Kod Optimizasyonu olmaması

Sitenizin hızı ne durumda ve ne sorunlar sorununa net cevabı yine Google’dan öğrenebilirsiniz. https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/ bu linke girerek kutuya sitenizi yazıp Analiz Et tuşuna bastığınzda birkaç dakikalık bir işlem sonunda bir sonuç alırsınız. Umudumuz aşağıdaki resim gibi bir sonuç almamanızdır.

Bu sonuç raporunda aşağıya doğru indiğinizde sitenize yavaşlığına nelerin sebep olduğunu görebilirsiniz. Örnek olarak aşağıdaki resme bakalım;

burada görülen hataları düzelttikten sonra yukarıda 30 puan olan site hızı puanınız olması gereken 90 – 100 aralığına gelecektir.

İlginizi Çekebilir:  Emlak Sektörü Ve Arttırılmış Sanal Gerçeklik

Bu işlemleri WordPress’te yapabilmeniz için bir takım eklentilere ihtiyacınız ve dikkat etmeniz gereken noktalar olacak.

 

 

 

Tema ve Hosting Seçimi

Arkadaşlar genellikle işe yeni başlayanlar maliyetlerden ötürü ucuz hostinglere yönelerek detaylara bakmadan hareket etmektedirler. Hosting bu işin en önemli temelidir. Yavaş bir sunucuda istediğiniz kadar optimizasyon yapın istediğiniz sonucu alamazsınız. Sunucunun ucuz yada pahalı olması değil hızlı olup olmaması önemlidir.

Tema seçimi de gene aynı şekilde önemlidir. WordPress temalarda ücretli, ücretsiz bir sürü kaliteli iyi tema olduğu gibi site hızını düşüren kötü temalarda mevcuttur. Temanızın sorgu sayıları hızınızı belirleyecektir. Bu sebeple warez olmaması koşulu ile bir sitenin ücretli yada ücretsiz olmasından ziyade sorgu sayılarını ve hızlı / yavaşlık durumuna bakmak gerekir. Warez temalar ile hiçbir zaman site hızınız optimize olmayacak hatta wordpress dosyalarınıza virüs bulaştırma ihtimaliniz yüksektir.

 

Cache Eklentisi & CDN Kullanmak

WordPress sitelerde artık hızlandırma yapmak için cache kullanmak zorunluluk gibi olmuştur. Bunun içinde tavsiye edebileceğimiz 2 tane eklenti vardır. Bunlarda W3 Total Cache ile WP Super Cache eklentileridir. Cache eklentileri haricinde CDN kullanmak sitenizi kesinlikle hızlandıracaktır. Piyasada ücretli ve ücretsiz CDN’ler bulunmaktadır. Eğer sitenizde resim dosyaları fazla ise CDN kullanmak sizin için artık mecburidir bunu da ek bilgi olarak verelim.

CDN kullandığınızda sitenizin dosyaları bir çok noktadaki serverlara dağıtılır ve bir ziyaretçi sitenize, bulunduğu yerin en yakınında olan serverdan bağlanır. Yani CDN kullandığınızda sitenizin server lokasyonu dünyanın her yerinde olur. Buda sitenizin açılma hızını arttır.

Resim Optimizasyonu

Arkadaşlar bu konu önemlidir. Zaman zaman yeni başlayan arkadaşlarda görüyorum 800 KB, 1 MBlık resim dosyaları yükleyip sitenin neden yavaş olduğunu sorgulayanlar oluyor. Öncelikle profesyonel bir çekim yapılmış resim yükleyeceksiniz ve kaliteden ödün vermek de istemiyorsanız. Photoshop’da Ctrl+Shift+Alt+S tuşu ile Web için Kaydet özelliğini kullanarak ne kaliteniz düşer ne de siteniz için astronomik alanlarda yer kaplar. Bir web sitesinde yayınlanacak resimlerin 140-150 KB olması normaldir. Bundan daha yüksek dosyalar sitenizi yavaşlatacaktır. Siz gerekli programlar ile işlemlerinizi yaptıktan sonra WordPress’te resim optimizasyon eklentileri kullanarak ekstra avantaj sağlayabilirsiniz. Bunun için önerimizde WP Smush olacaktır. Her ne kadar neredeyse bütün temalara uyumlu olsa da kullanacağınız eklentiler temanız ile uyumlu olmasına dikkat edin.

İlginizi Çekebilir:  KVKK Kanunu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir