Reklam Alanı
Reklam Alanı
Kripto Para 293 0

Kripto Virüsler ve Tedbirler

Kripto Virüsler ve Tedbirler

Bu yazımızda birkaç yıldır kullanıcıların başına bela olan kripto virüsleri namı diğer fidye virüsleri ele alacağız. Aslında 2018 başına kadar sadece hedefler kurumsal firmalar iken daha sonra dünyadaki tüm kullanıcılar hedef haline geldi.

crypto-locker-fidye-virüsü

Kripto (Fidye ) Virüsü Nedir?

Sık sık denk gelmişsinizdir bankalar sms, mail atar, dönem dönem reklam bile verirler hiçbir banka sizden şifrenizi, kişisel bilgilerini istemez diye. Dolandırıcılar bu yöntemler eskiyince kendilerine göre yeni bir alan açtılar: e-posta.

Sanki ekstreniz gelmiş gibi birebir aynı formatta gönderilen mailde abartılı rakamlar yazıp ekteki dosyayı indirmeniz ile başlayan bir süreçtir. Ekteki dosyayı bilgisayara indirmeden dahi sadece tarayıcıda açmanız sizi kripto virüsü ile karşı karşıya bırakır.

Kripto (Fidye) Virüsü Ne Zararı Var?

En büyük zararı bilgisayarınızdaki tüm dosyaları özel bir sistemler şifreler ve bu şifreler sıradan şifre kırıcı yazılımlar ile çözülemez. İleri düzey şifre kırıcılar gerekir ki bunlarda ancak özel firmaların elinde bulunur. Ya fidyecinin istediği para -ki bu BTC cinsinden istenir- ödenerek size göndereceği bir yazılım ile dosyalarınızı açarsanız ya da yedekleriniz varsa bir format atarak yedekten geri getirerek çözersiniz.

Şunu da söylemek isteriz ki para ödediğinizde karşı taraf sonuçta bir fidyeci yani hırsız. Bir hırsızla pazarlık yaptığınızı sözünü tutmama olasılığına göre iletişim kurup, öyle ödemenizi yapmanızı tavsiye ederiz.

Dosyalarınız şifrelendikten sonra sistem açılışında karşınıza İngilizce bir duyuru çıkar. Hangi lakaplı yaptı, ne kadar BTC istiyor, hangi mail ile iletişim kuracaksınız ve ödeme yapılacak cüzdan bilgileri yazar.

crypto-locker-fidye-virüsü-2

Kripto Virüsünden Nasıl Korunulur?

Bugün piyasadaki kripto (fidye) virüslerinin neredeyse %90’ı için bir antivirüs yada malware yoktur. Bunun için otomatik yedekleme sistemi kurmanızı ve çok önemli dosyalarınızı zaten bilgisayarın veya sabit diskin bozulma riskine karşın yedeklerini bilgisayar dışında internetten ulaşılamayan bir yere almanızı tavsiye ederiz.

İlginizi Çekebilir:  Paribu nedir ? Nasıl kullanılır ? Paribu satış emri nasıl verilir ?

En önemli nokta size gelen maillerin hangi mail adresinden  geldiğine bakın. Bankanız, telekomünikasyon şirketiniz veya diğer ödeme yaptığınız yerden gelen mail adresleri ile aynı mı? Tutarlarda dikkat edilecek bir farklılık var mı? Örneğin; size 1000 TL gelmesi gereken ekstre 10000TL mi yazıyor. Panik yapmadan önce mobil yada internet bankacılığından kontrol edin. PDF açmadan önce yaptığınız kontrol sizi kurtaracaktır.

Her zaman gelen maillere gönderen ve içerik bilgilerini kontrol edin ondan sonra bağlantılarına ve eklerine tıklayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir