Akciğer kanseri hem dünyada hem de ülkemizde en çok ölüm nedeni olan kanser türüdür. Bu yazımızda size akciğer kanseri ile bilgiler vereceğiz. Akciğer kanserinin en önemli 9 belirtisini sizlerle inceleyeceğiz;
- Sigaradan Uzak Durun: Akciğerlerimiz vücuda oksijen alımı ve karbondioksitin vücuttan atılmasını sağlamaktadır. Fakat, kötü huylu kanser hücrelerin hızlı çoğalması akciğer kanserine sebep olmaktadır. Sigara tüketimi ve pasif içiciler akciğer kanserine yakalanma riski daha yüksek kişilerdir. Bilim adamlarına göre akciğer kanserine yakalanma oranı % 15 pasif içiciler %85 aktif içiciler olarak dağılmaktadır. Sigara içenlerin yanında pipo, puro, nargile ve tüm tütün türevlerini kullanan ve bu ortamlarda kalan herkes aynı risklere sahiptir.
- Geçmeyen Öksürüklere Dikkat: Kadın yada erkek tüm bireylerde akciğer kanseri çok sinsi bir şekilde ilerlemektedir. Akciğer kanseri olduğuna birçok hasta farkına varamamaktadır. Birçok kez başka bir hastalık için röntgen çektirdiklerinde farkına varılmaktadır. Bu noktada süreklil var olan bir türlü geçmeyen öksürüklere dikkat etmek gerekir.
- Sürekli Nefes Darlığı ve Hırıltılı Nefes Alma: Sürekli olarak nefes darlığı çekiyorsanız, aldığınız nefes sürekli olarak hırıltılı çıkıyorsa akciğerlerinizde bir sorun olması yüksek olasıdır. Bu durumda kötü huylu kanser hücrelerinin bir işaretidir.
- Kanlı Balgam: Bu durumun rastlanma ihtimali diğerlerine nazaran daha az olsa da görülen durumlardan biridir. Böyle bir durumda acil bir şekilde hekiminize danışmanızı öneririz. Bu durum akciğer kanserinin önemli belirtilerinden biridir.
- İştah Kaybı ve Zayıflama: İştah kaybı birçok hastalık için belirtidir. Akciğer kanseri de bu seçeneklerden sadece biri. Aşırı derecede zayıflama birçok kanser türü için belirtidir. Akciğer kanserinde kötü huylu hücreler ilk önce iştah kaybına ve zayıflamaya sebep olmaktadır.
- Geçmeyen Ağrılar: Her gün tekrar eden özellikle göğüs, sırt, omuz, kürek kemiği, bacak ve kol ağrıları bir türlü geçmek bilmeyen bu ağrılar akciğer kanserinin belirtisi olabilir. Az ve yetersiz alınan oksijen vücutta ağrılara sebep olmaktadır.
- Ses Kısıklığı: Akciğerden alınan az ve yetersiz oksijenin bir diğer sonucu da ses kısıklığına yol açmasıdır. Kötü huylu hücreler zaman içerisinde ses kısıklığına sebep olmaktadır.
- Yutma Güçlüğü: Yemek yerken veya bir şeyler içerken yaşanan yutma güçlüğü vücudun yeterince oksijen olmamasından dolayı yaşanan yutma güçlükleri de belirtilerden biridir.
Buradaki yazılar bilgilendirme amaçlıdır. Kesin bilgi ve tedavi için hekiminize danışınız.