Reklam Alanı
Reklam Alanı
Otomobil 1.701 0

Formula 1 DRS Nedir? Formula 1 DRS ve KERS Sistemleri

Dünyanın en çok izlenen ve en gelişmiş araçlarının olduğu alandır Formula 1. Her sene 21 yarışın yapıldığı bu organizasyonda tüm araçlar en ileri teknoloji ile donanmış halde izleyicilerin karşısına çıkıyor. Bu yazımızda bu süper arabaların kullandığı DRS ve KERS sistemlerini inceleyeceğiz. Şimdi gelin ilk olarak Formula 1 DRS nedir birlikte bakalım.

 

Formula 1  araçları genel anlamda iki sistem kullanmaktadır. Bunlardan biri hızlanma diğeri ise frenleme sistemidir. Hızlanma sistemine DRS (Drag Reduction System), frenleme sistemine ise KERS (Kinetic Energy Recovery System) adı verilmektedir. Peki bu sistemlerin özellikleri nedir, detaylı inceleyelim..

Formula 1 drs nedir

Formula 1 DRS Nedir? :

Formula 1 DRS sistemi Drag Reduction System kelimelerinin kısaltmasıdır. Bu sistemin özelliği ise yarış esnasında aracın arka rüzgarlığını açmak suretiyle rüzgar direncini azaltıp daha rahat hızlanma imkanı sağlamasıdır. DRS sistemi maksimum hızı artırmaz sadece daha çabuk ve etkili bir şekilde hızlanmayı sağlar. Örnek vermek gerekirse DRS sistemi olmayan bir F1 aracı eğer 100 km hıza 5 saniyede ulaşıyorsa DRS sistemi bunu optimize ederek daha kısa sürede 100 km hıza ulaşmasını sağlamaktadır. Özetle DRS aracın tork gücüne katma değer sağladığını söyleyebiliriz. F1 yarışlarını yakından takip edenler iyi bilir ki burada kullanılacak herşey kurallara bağlıdır. DRS sistemini de her istediğiniz an kullanmak gibi bir şansı yok pilotların. Formula 1 DRS sistemi sadece yarış günü hakemler tarafından belirlenen düzlük yada düzlüklerde kullanılmasına izin verilmektedir. Bunların haricinde kullanan pilotlara ceza uygulanır. Yarış esnasında Formula 1 DRS için dikkat edilmesi gereken diğer konu ise DRS kullanılacağı zaman öndeki araç ile aradaki mesafe 1 saniyeden daha yakın olmalıdır.

Formula 1 KERS Nedir?:

KERS sistemi Kinetic Energy Recovery System kelimelerinin kısaltmasıdır. Formula 1 DRS sisteminin tersine bu sistemde yavaşlama için kullanılmaktadır. Bu sistemin genel mantığı ise aracın frenleme anında ortaya çıkarmış olduğu enerjiden faydalanmaktır. Fren esnasında pilot istediği bir anda araç motoruna ekstra güç vermek için kullanılır. Bu sistem ile ilgili henüz F1 idarecilerinden bir kural koyulmadı. Bu taktiği kullanmak tamamen pilota bağlıdır. Pilotun stratejisi ve sisteme olan hakimiyeti kullanılıp kullanılmayacağına karar verir. Yarışseverlerin en çok hayranlıkla izlediği ani fren yada sert virajlardaki frenlerden sonra araçların çok süratli bir şekilde hızlanması Formula 1 KERS sistemi sayesinde olmaktadır.

İlginizi Çekebilir:  Elektrikli Araba Nasıl Çalışır? Çeşitleri Nelerdir?

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir