Reklam Alanı
Reklam Alanı
Finans 395 3

Borsada Yatırım Nasıl Yapılır?

Hisse senedi piyasası, yüksek riskler taşıyan tehlikeli bir piyasa gibi gözüküyor olsa da, pek çok kişiye de sermaye piyasası araçları olarak yüksek getiriler sunabilmektedir. Borsa’da yatırım yapmak için herhangi bir alt limit ve üst limit bulunmamaktadır, 1 lira ile de 1 milyar lira ile de yatırım yapılabilmektedir. Bu yazıda sizlere, hisse senedi piyasasında nasıl yatırım yapabileceğinizden bahsedeceğim. Yazıyı sonuna kadar okuduğunuzda, hisse senedi piyasası ile ilgili gereken tüm bilgileri öğrenmiş olacak ve yatırımlarınızdan kaybetmeyeceksiniz.

 

Hisse Senedi Piyasası Yatırımında Düşük Riskli Hisse Senetlerin Tercih Edin

Sermaye piyasası araçlarında yatırım yapmaya başladığınızda ilk tercihiniz genelde hisse senedi piyasası olmaktadır. Ancak hisse senedi piyasasında da tericih edilebilecek çok fazla hisse senedi bulunur. Düşük risk içeren, uzun yıllardır faaliyet gösteren büyük şirketler, hisse senedi piyasalarına yatırım yaparken sizin ilk tercihiniz olmalıdır. Düşük riskli hisse senetleri, genelde Türkiye’nin en büyük 30 şirketinden oluşur ve bunlara BİST 30 endeks hisse senetleri de denilebilmektedir. Bu hisselere yatırım yapmak çok kolaydır. Tek yapmanız gereken, bankanızın herhangi bir şubesine giderek, borsa hesabı açtırmayı istemektir, böylelikle hızlı bir şekilde hisse senedi yatırımı yapabilirsiniz.

 

Düşük Riskli Hisse Senetleri

1- TÜPRAŞ

2- Garanti Bankası

3- Türk Hava Yolları

4- Tav Havalimanları

 

Yukarıda gördüğünüz hisse senetleri genelde düşük riskli olarak adlandırılan hisse senetleridir.

 

Borsa Hesabı Açtırın Ve Düzenli Olarak Hisse Biriktirin

Bankanızdan bir borsa hesabı açtırarak düzenli olarak hisse senedi biriktirin, bu şekilde borsadaki yatırımlarınızdan iyi getiriler elde etmeniz mümkün olacaktır. Borsa hesabı açtırmak için yapmanız gereken tek şey, bankanızın hisse senedi bankacılığına başvurmanızdır. Hemen en yakın bir banka şubesine gidin ve bir hisse senedi hesabı açtırmanız gerektiğini söyleyin. Bu şekilde sizlerde yatırımlarınızdan iyi miktarda getiriler elde edebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir:  Vakıfbank Avukatlara Özel Kredi Paketini Duyurdu

İlginizi Çekebilir : En Yüksek Faiz Veren Bankalar 2020

Temettü Alın

Borsadaki şirketlerin pek çoğu düzenli olarak temettü ödemektedirler. Temettü, bir şirketin elde ettiği kardan pay alma hakkıdır ve sizlerde bu şekilde şirkete ortak olduğunuzdan dolayı, şirketin elde ettiği kardan pay alma hakkı edinmiş olursunuz. Temettü ödemeleri genelde değişkendir, ancak sahip olunan hisse adedine göre ödenmektedir. Örneğin bu yıl 5 milyon TL temettü dağıtacağını duyuran bir şirketin piyasa değeri 100 milyon TL olsun. Bu durumda hisse başına ödenecek kar da yüzde 5 oranında olacaktır. Hisse fiyatı da 10 TL olsun. Bu durumda tek bir hisse senedi başına alacağınız temettü miktarı yaklaşık olarak 0,50 TL olacaktır. Elinizde 10 bin lot hisse bulundurduğunuzda yani değeri yaklaşık 100 bin TL olduğunda, alacağınız temettü 5  bin TL olacaktır. Şirket kar ettiği için, yatırımcısına da sahip olduğu lot başına 0,50 TL kar payı ödeyecektir.

 

Temettü miktarını artırmak için, daha fazla hisse senedi sahibi olmayı deneyebilirsiniz. Ancak, hisse fiyatı düşerse dağıtılacak olan temettünün oranı da yükselecektir. Yani 5 milyon TL kar payı dağıtılacaksa ve hisse fiyatı 10 TL’den 5 TL’ye düşmüş ise, bu durumda alacağınız temettünün TL cinsinden miktarı aynı olsa da oran olarak fazla ödenmiş olur.

 

Hisse Senedi Piyasası İçin Değer Yatırımı Yapın

Borsada yatırım yapan uzmanların pek çoğu değer yatırımını önemsemektedir. Değer yatırımı bir şirketin 10 yıl sonrası için biçtiğiniz değerdir. Örneğin bir şirketin hissesi şuanda 5 TL’den satılıyor olsun ve piyasa değeri de 100 milyon TL olsun. Şirkete o kadar güvendiniz ki, piyasa değerinin 10 yıl sonra 1 milyar TL’ye ulaşabileceğiniz düşünüyorsunuz, bu durumda 5 TL’den satılan hisse senetleri de 10 yıl sonra 50 TL’den işlem görecek. Bu şirkete ne kadar yatırırsanız, 10 yıl sonra da 10 katı kadar karşılğını alacağınızı düşünüyorsunuz. İşte bu değer yatırımıdır. Dğer yatırımı şirketin geleceği için biçilen bir fiyattır. Değer yatırımcılığı ve değer yatırımcısı her zaman kazanır.

İlginizi Çekebilir:  YouTube'da Para Kazanma Stratejileri

Yüksek Riskli Hisse Senetlerinden Uzak Durun

Borsada, C veya D sınıfı olarak bilinen kağıtlar bulunur. Bu kağıtlar o kadar değersizdir ki ufak bir satın alma bile şirketin değerini çok yükseltebilir ve aynı şekilde satılan bir hisse senedi de o kadar hızlı bir şekilde şirketin piyasa değerini düşürebilir.  Bu şirketlere aynı zamanda volalitesi düşük kağıtlar da denmektedir. Örneğin 10 milyon TL piyasa değerine sahip bir şirketin hisse senedi fiyatı 1 TL olsun. Başka bir yatırımcı ya da manipülatör, 1 TL’lik fiyattan 10 milyon TL’lik hisse senedi almak ister, ancak bu durumda şirketin tamamen satılması gerekir, çünkü şirketin piyasa değeri bu kadardır. Spekülatör, 10 milyon TL’lik hisse senedini almak için yüksek bir fiyat vermesi gerekir. Karşısındaki yatırımcı da yüksek fiyattan elindeki hisseleri sattığında şirket kasasına ne kadar para girdiyse o oranda hisse senedi yükselecektir. Diyelim ki bu alım sonrası şirket piyasa değeri 14 milyon TL oldu. Bu durumda, şirketin hisse senedi 1,40 TL’den işlem görecektir.

 

Bu şekilde hisse senetleri üzerinde düşük paralarla büyük oynamalar yapılarak, hisse değeri artırıp azaltılabilmektedir. Bu hisselerden herhangi birine yatırım yaptığınızda zararla çıkma ihtimaliniz çok yüksektir.  Siz en iyisi düzenli temettü ödemesi olan şirketlere yatırım yapmayı sürdürün, bu şekilde daha çok kar edebileceksiniz.

 

 

“Borsada Yatırım Nasıl Yapılır?” üzerine 3 yorum

  1. Volkan Dinç dedi ki:

    İnsanlara bu tür finans içerikleri sunduğunuz için gerçekten çok teşekkürler. Borsa yatırım araçları borsada yatırımlar vb. Gibi soruların cevabını çok nadir buluyorum. Borsada yatırım nasıl yapılır yazınız için çok teşekkürler.

  2. Şükrü Bilici dedi ki:

    Gerçekten çok yararlı bir yazı olmuş. Borsa yatırımları ile ilgili merak edenler bu yazıyla aydınlanacaktır.
    İnternette borsada yatırım nasıl olur yazıları bu kadar detaylı bulamamıştım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir