Reklam Alanı
Reklam Alanı
arızalı-laptop-tamiri-1
Donanım 1.753 0

Arızalı Bir Laptop Nasıl Tamir Edilir?

Arızalı Bir Laptop Nasıl Tamir Edilir?

Aslında arızalı laptop tamir etme konusu her ne kadar uzman bir kişi tarafından, detaylıca yapılacak bir iş olsa da, sizler içinde fikir edinmeniz amaçlı olarak muhtemel arıza ve çözümleri konusunda bilgi verebiliriz. Arızanın sebebini bulmak, tamir edilebilecek her cihazda olduğu gibi ilk gereksinimdir. Notebook arızasının ne olduğunu tespit edemeden, ilkin sadece fikir yürütebilirsiniz.

arızalı-laptop-tamiri-2

Muhtemel arızaları ve sebeplerini, varsa arızalı laptop tamir çözümlerini sıralayalım o halde:

Şarjı var, üstelik fişi prize de takılı ama laptop ışıkları yanmıyor?

Laptop kullanıcılarının belki de en çok muzdarip oldukları sorunlardan biri. Sebebi, laptop şarj kablosundan tutunda, Power Supply denilen enerji denetimi, yükseltme – düşürme işlemi yapan parçaya kadar olabilir. En başta çözüm için, power şarj kablonuzun içerisinde herhangi bir kırık olup olmadığının tespiti ile başlayalım. Uzun süre kullanılmış ya da kullanırken elastik yapısı oldukça zorlaştırmış durumlarda, içerisindeki iletken tellerin iletim işlevini kaybetmesi gibi durumlar yaşanabilir.

Bunun yanı sıra, power kablosunu prize takmadan şarjı ile laptop kullananlardansanız, ilk sorunu bataryada aramalısınız. Pil ömrünü kaybetmesi, yuvaya tam oturmayışı, batarya pillerinin darbe veya aşınma sebebiyle işlevini yitirmesi gibi sebepler olabilir. Bu aşamada, sizin yapacağınız en iyi şey, açılmama sebebinin sadece bu konuda olduğundan emin olmanızdır. Değilseniz, devam edelim.

arızalı-laptop-tamiri-3

Nadiren de olsa, darbe alan laptoplarda iç aksanları içerisinde devre elemanlarının yerinden çıkması veya kablolarının ilgili yuvaları terk etmesi de bu sebepler arasında sayılabilir. Neden nadiren dedik? Zira bu gibi sebepler aslında daha büyük sorunlarında ana sebeplerinden olabilir. Düşmüş olan laptoplarda, ana kart devre kırıkları ise, sorunun bu tip basit şeylerden daha büyük olduğunu anlamanıza yeter.

İlginizi Çekebilir:  Yeni Nesil Notebook Şarjı Artık 9 Saat Dayanacak

Ekran geliyor, ama siyah ekranda kalıyor?

Bilgisayarın açılış ekranının gelişi, işletim sisteminin hazır duruma geçiyor olmasının işaretidir. Fakat, beklenmedik bir anda siyah ekranda takılı kaldıysanız, yazılım sebebi başta olmak üzere, donanım aksanlarında da sorunlar yaşıyor olabilirsiniz demektir. Uygun olmayan kapatma, işletim sistemi dosyalarından bilinçli ya da bilinçsiz olarak herhangi bir dosya silmeniz, BOOT ( Başlatma da ilk başvurulan veri kaynağı ) alanındaki sorunlarda, bu aksaklığın sebeplerinden birkaçıdır.

arızalı-laptop-tamiri-4

Başlangıç ekranında genellikle F8 tuşu ile BIOS veya BOOT Sector Select ( Boot Alanı Seçimi ) , alanına giriniz. Biraz bilginiz varsa, farklı bir BOOT alanı deneyerek, açılışı tekrarlatabilirsiniz. Eğer bilginiz yoksa basit anlatımları ile internetten bolca kaynak edinebilirsiniz.

Ayrıca, HDD’nin yerinden oynaması da bu tip hataların sebepleri arasında yer alır. ( HDD – Dâhili Veri Depolama Birimi – Hard Disk ) Şayet kasayı açarak, basit bir yerine takma deneyimine sahipseniz bu sorunu kolaylıkla aşabilirsiniz. Bu tip hatalarda, cihazın statik elektrik enerjisinden arındırılması da çözüm olabilir. Bataryanızı ve power kablonuzu cihazdan çıkarttıktan sonra, birkaç dakika power tuşuna basarak, cihazdaki bu enerjiyi atabilirsiniz. Çok saçma gelebilir. Ama çözüm için bilinen en pratik yollardan biridir.

Cihazdan ses geliyor?

Bu sorunu iki kategoride inceleyelim:

 Kesik Mekanik Ses: Normaldir. Ne tip ses geldiği önemli. Eğer gelen ses kesik ve bir işlem sonrası fiziksel bir tepki ( Anlık atılma, boşa düşme vs. ) gibi bir ses ise, bu Hard Disk ’inizden kaynaklanıyor olabilir demektir. Genelde rahatsız edici olmasa da, zaman zaman cihazın ufak bir bölümünde titreme yaratabilir. Bu da sizi tedirgin etmeye yeter. Sebebi, muhtemelen hard diskinizin artık fiziki ömrünü tamamlıyor anlamına gelişidir. Birçok yükleme – kaldırma işlemi sonrasında, ReWrite ( Yazılım Silinebilir) özelliği artık cihazın ultra hassas veri yazım diskinin sağlıklı olmayışına sebep olur. Diski yenileme zamanı gelmiştir. Ya da, en azından iyi bir Hard Format ( Fabrika ayarlarına döndüren işletim sistemi dâhil her şeyin tamamen kaldırıldığı bir format türü. ) ihtiyacı doğmuş demektir.

arızalı-laptop-tamiri-5

 Sürekli Sürtünme Sesi: Muhtemel ilk akla gelen sorun fan’dır. Fan, cihazınızın soğutma ve hava sirkülasyonu işini gören, sürekli işlem halinde olan mekanik bir pervanesidir. Bu sorun, daha çok mekanik bir sorun olmakla beraber, çözülebilecek en az masraflı sorunlardan biridir. Yeni bir fan ile sorunu çözebileceğiniz gibi, kendinizin de kolaylıkla temizleme ya da yeniden takma işlemiyle çözümleyebileceğiniz bir problemdir. Fakat dikkat edilmesi gereken nokta, Fan yuvalarının kesinlikle aşındırılmadan sökülüp takılma ihtiyacı olan alanlar oluşudur. Zira zorlama yaparak yuvaları gevşetebilirsiniz. Buda dakikada yüzlerce kez dönen bu cihazların, dengesizlik problemi ile etrafına sürtünmeye başlamasına sebep olacaktır.

Cihazda ses yok?

Deneyimli olan herkesin ilk aklına gelen, driver sorunu oluşu olacaktır. Driver, cihazınızdaki her fiziki aksanı için gereken, işletim sistemine tanıtan bir tür kılavuz ve tanımlama programıdır. Genellikle bu fiziksel aksanları satın aldığınızda, paket içerisinde çıkan bir CD’si ile elde edebileceğiniz gibi, internette ilgili Driver ’ın aratılmasıyla da, yükleme paketine kolaylıkla erişebilirsiniz. Ses sorunları için, en çok kullanılan RealTek driverlarıdır. Fakat işletim sisteminize göre uyumlu versiyonlarını indirip kurmaya özen göstermelisiniz. Sorun devam ediyorsa, entegre yapısında da sorun olabileceği anlamına gelir. Ses kartı, hoparlör girişleri bu teknik sebeplerin en çok bilinen sorunları arasında yer alır.

arızalı-laptop-tamiri-6

Bilgisayarı kullanırken, aniden kapandı?

En son yaptığınız işlem neydi? Oyun, tasarım programları, mühendislik çizimleri vs…  İşlemci de dahil, en çok RAM ( İşleme Hacmi ) kullanılan işlem türleridir. Muhtemelen, aşırı kaynak tüketimine dayanan bir sebepten dolayı, cihazın BİOS ayarlarında daha önceden işlenmiş sınırlara ulaştınız ve kendini korumak isteyen sistem tarafından ansızın işlem sonlandırması yaşadınız. Buda tamamen bilgisayarınızın kapanmasına sebep oldu. Dediğimiz gibi, aşırı kaynak tüketimi, bilgisayarın en önemli fiziksel donanımlarından biri olan işlemcinizi tehlikeye attı. Aşırı ısınan işlemci, şayet yanarsa ya da kısa devre olursa, tamiri artık neredeyse imkânsız demektir. Buda, nereden baksanız aldığınız cihazın mali değerinin 3/1’i kadar bir masraf demektir. Tabiki daha uygun çözümler bulabilirsiniz. Fakat eski performansınızı yakalayacağınız konusunda kimse garanti veremez.

İlginizi Çekebilir:  Seagate 18TB HDD hazırlıklarını tam gaz devam ediyor

Bu sorunları yaşadığınızda, donanımsal olarak upgrade ( donanım arttırımı) yapabilirsiniz. En azından Ram ’lerinize takviye gerekebilir. Sorunun devamı, işlemcinizin sınırının artık o kadarı olduğunun göstergesidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir