Teknokutu Forum topluluğuna katılmayı unutmayın.

  1. Anasayfa
  2. Bilişim
  3. WordPress Editörü : Gutenberg

WordPress Editörü : Gutenberg

TeknoKutu TeknoKutu -

Bu yazımızda bir WordPress editörü olan Gutenberg’i tüm yönleriyle inceleyeceğiz. Artılarına – eksilerine bakacağız, daha yakından inceleyip, kurulumunu anlatacağız. Detaylar aşağıda;

Gutenberg Nedir?

Gutenberg, WordPress’in uzun zamandır aynı olan editörüne alternatif olarak geliştirilmiş yeni bir editördür. Burada amaç, klasik editörde bir şeyler yapabilmek için gereken HTML kodlamaların daha kolay bir şekilde yapılmasını sağlamak. Gutenberg çıktığı günden bu yana 200.000’den fazla indirilip kuruldu. Bugün WordPress 5.0 ile beraber otomatik olarak gelmektedir.

Gutenberg Nasıl Kurulur?

Arkadaşlar WordPress 5.0 ve üstü bir sürümünüz varsa ilave birşey yapmanıza gerek yok. Otomatik olarak editör seçeneği olarak gelmiş bulunmaktadır. Fakat, WordPress sürümünüz 5.0 dan daha eski bir sürüme ait ise tr.wordpress.org\plugins sayfasından ulaşabilirsiniz.

Gutenberg İle İlgili Detaylar

Gutenberg klasik editörden çok farklı bir görünüme sahiptir. Fakat ilk alışma devresi aşıldıktan sonra klasik editörden daha rahat ve hızlı bir kullanıma sahiptir. Blog yazarları için birçok eklenti veya HTML kod ile yapılan işlemler tek tıklama ile mümkün hale gelmiştir. Gutenberg’in şekil olarak Medium’a benzediğini de söyleyebiliriz.

Gutenberg’in yazma alanı klasik editörden daha büyüktür. Özellikle küçük ekranlı kullanıcılar için güzel bir özellik olmuş.

Gutenberg klasik editörden daha sade bir  görünüme sahip olduğundan ötürü yazı yazarken dikkat dağınıklığına engel olmaktadır.

Gutenberg’de  Klasik editör gibi ilk açılışta görsel kısım ile açılmakta eğer istenirse kodlama yani metin editör kısmına geçiş yapılabilmektedir.

Gutenberg bir bloklar editörüdür. Bu blokları eklemek, silmek, yerini değiştirmek hatta bloklara yeni elemanlar eklemek çok kolay.. Klasik editörde bunların bir çoğu eklenti veya kodlama ile mümkündü..

Gutenberg, Klasik editöre göre mobilde kullanımı daha kolaydır.

Birçok WordPress kullanıcısı için Klasik editörde tablo yapmak çok zor bir işlem. Fakat Gutenberg’de bloklardan tek tıklama ile istenen bir tabloyu yapmak çok kolay.

Canlı HTML bloğu sayesinde metin editör kısmında yapılan HTML kodlamaların sonucunu direkt olarak görebiliyoruz.

Artık resimler sürükle bırak oldu. Bilgisayarınızdaki bir resmi kolaylıkla sürükleyip resim alanına bırakarak yazınıza kolaylıkla resim ekleyebilirsiniz.

Tema ve eklenti geliştiriciler için kendi özel bloklarını oluşturma imkanı bulunmaktadır.

Buraya kadar yazdıklarımız Gutenberg’in artı yanları biraz da eksilerini söylemek gerekirse;

Yeni başlayan kullanıcılar için Gutenberg editörünü kullanmaya başlama ve alışma süreci Klasik editöre nazaran daha uzun bir süre almaktadır.

Klasik editöre alışmışlar için çok ama çok zor bir geçiş süreci olmaktadır.

Markdown desteği olmaması da bir diğer eksi yanı.

TeknoKutu

En son teknoloji haberleri, gelişmeler ve analizler Teknokutu.com'da. Akıllı telefonlardan yapay zekaya kadar tüm yenilikleri takip edin.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir